Hart van de agave
Nobazul bevindt zich in het hart van de agavesector, Amatitán, Jalisco. Ze produceren en commercialiseren biologische agavesiroop van blauwe agave. Van agaveplant tot transport. Ze proberen dit op een zo ethisch mogelijke manier te doen, met name i.v.m. de arbeidsvoorwaarden van werknemers. Zo hebben ze meer dan 12 (inter)nationale certificaten voor o.a. biologische en Fair Trade productie tot voedselveiligheid.
De blauwe agave groeit op halfdroge grond en heeft geen irrigatie nodig. Ook dat maakt agavesiroop een waardevol alternatief voor suiker: om agave voor 1 kg siroop te telen is 42 keer minder water nodig dan voor het suikerriet voor 1 kg suiker.
Agave telen vraagt geduld en toewijding: pas na vijf tot zeven jaar kan je ze oogsten. Het precisiewerk dat daarbij komt kijken, wordt uitgevoerd door traditionele jimadores. Met een coa, een vlijmscherpe schop, verwijderen ze de bladeren en oogsten ze het hart van de plant. Dit wordt machinaal geperst. De bladeren blijven op het veld liggen als voeding voor de volgende oogst.
Respect voor de roots
Grupo Solave heeft een passie voor blauwe agave en een hart voor hun omgeving. Ze investeert in projecten ten voordele van de gemeenschap en het bevorderen van (gender)gelijkheid, transparantie en respect. Enkele voorbeelden:
- Gebruik van zonnepanelen
- Gebruik van agave bagasse (de resterende plantvezels nadat het sap uit de agavevrucht geperst is) als biobrandstof
- Bouwt mee aan circulaire economie door ‘adobe’ bakstenen van o.a. agave bagasse te produceren
- Kartonnen grootverpakking uit gerecycleerd papier
- Gebruik van biopallets voor logistieke doeleinden
- Jaarlijkse boomaanplant met werknemers
- Donatie materiaal voor het Rode Kruis
- Reiken onderwijsbeurzen uit voor vrouwen
- Donatie schoolmateriaal
Nobazul & Oxfam
- Partner met Oxfam Fair Trade sinds 2024 voor biologische agavesiroop.
- Nobazul levert haar agavesiroop aan meer dan 30 landen. Deze 100% natuurlijke, GGO-vrije en veganistische siroop wordt duidelijk door iedereen gesmaakt.
- Weetje: agavesiroop heeft een hoge zoetkracht, je hebt er maar weinig van nodig om gerechten te zoeten (30 % minder!). Ook heeft het minder impact op de glucosespiegel dan suiker. Een waardig alternatief voor suiker, dus!